Csíkos kalács

Rengeteg változat létezik ebből a receptből, Én most elkészítettem és megmutatom Nektek az eredeti változatát amit egy nagyon kedves  angol pék barátomtól szereztem meg. 🍞

Csíkos kalács

Hozzávalók:

400 g finomliszt

200 ml tej

1 db tojássárgája

25 g friss élesztő

70 g vaj

70 g kristálycukor

1 teáskanál só

1 citrom reszelt héja

4 evőkanál kakaópor

tetejére:

1 db tojás

Elkészítés:

Először langyos cukros tejben, felfuttatjuk az élesztőt. 

Egy tálba helyezzük bele a hozzávalókat és a felfutott élesztőt, kivéve a kakaóport. Dolgozzuk össze alaposan a tésztát, nyugodtan lehet robotgéppel is, amikor kész válasszuk ketté. 

Az egyik részbe keverjük bele a kakaóport. Addig dolgozzuk amíg teljesen át nem színeződik a tészta. 

Ezután két külön tálba tegyük félre kelni 40 percig. 

Mikor megkeltek a tésztáink kinyújtjuk egyforma méretűre őket külön-külön, a sima tésztát ráhelyezzük a kakaósra majd félig felcsavarjuk és egy éles késsel a megmaradt részt ujjnyi vastagságban bevagdossuk.

A bevágott részeket pedig egy könnyed mozdulattal megcsavarjuk és végezetül rágörgetjük a tésztát.

Sütőpapírral bélelt formába rakjuk bele és meleg helyen, letakarva kelesztjük 30 percig.

A tojást lazán felverjük és megkenjük vele a kalács tetejét, majd előmelegített sütőben 180 C fokon 40 perc alatt készre sütjük. 

Jó étvágyat hozzá!

A képeket a M I K E - Photo készítette!

Ana's Kitchen ahol a sütés – főzés egy öröm







Megjegyzések