Fetasajtos Börek

Ma az egyik leghagyományosabb péksüteményt mutatom meg, amely ma is nagy népszerűségnek örvend egész Törökországban. 🇹🇷 

A börek a sütemények egy fajtájára utal, amelyet általában papírvékonyságú tésztából készítenek úgy, hogy a tészták réteges egymásra helyezésének hagyománya a sütemény készítési módszer.

Ez a Kol böreği, egy szintén közkedvelt börekfajta, amely leveles tésztából készül, és spirális alakra formáljuk. A Kol böreği tölteléke változatos, lehet sajtos, spenótos, burgonyás, a nagy kedvenc pedig darált húsos, ami tartalmazhat fenyőmagot és ribizlit is.

Én egy fetasajtos böreket készítettem! 🇹🇷 Afiyet Olsun

Hozzávalók:

2 csomag réteslap vagy (yufka)

600 g feta sajt

3 tojássárgája

200 g tejföl

150 g vaj, olvasztva

Elkészítés:

A fetát egy közepes méretű tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a három tojássárgáját összekeverjük és enyhén sózzuk, majd megtöltjük vele a réteslapokat.

Két lapot egymás mellé helyezünk úgy, hogy körülbelül a lapok negyede lefedje egymást. A vajat olvasszuk meg. Az egészet megkenjük olvasztott vajjal, majd egy vékony csíkban rátesszük a tölteléket. 

Óvatosan feltekerjük, és csigát formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 

Ebből az adagból 3 tekercset tudunk készíteni.A tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal. 

Előmelegített sütőben 200 fokon 30‒35 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat! 🇹🇷 Afiyet Olsun

Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm









Megjegyzések