Ma az egyik leghagyományosabb péksüteményt mutatom meg, amely ma is nagy népszerűségnek örvend egész Törökországban. 🇹🇷
A börek a sütemények egy fajtájára utal, amelyet általában papírvékonyságú tésztából készítenek úgy, hogy a tészták réteges egymásra helyezésének hagyománya a sütemény készítési módszer.
Ez a Kol böreği, egy szintén közkedvelt börekfajta, amely leveles tésztából készül, és spirális alakra formáljuk. A Kol böreği tölteléke változatos, lehet sajtos, spenótos, burgonyás, a nagy kedvenc pedig darált húsos, ami tartalmazhat fenyőmagot és ribizlit is.
Én egy fetasajtos böreket készítettem! 🇹🇷 Afiyet Olsun
Hozzávalók:
2 csomag réteslap vagy (yufka)
600 g feta sajt
3 tojássárgája
200 g tejföl
150 g vaj, olvasztva
Elkészítés:
A fetát egy közepes méretű tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a három tojássárgáját összekeverjük és enyhén sózzuk, majd megtöltjük vele a réteslapokat.
Két lapot egymás mellé helyezünk úgy, hogy körülbelül a lapok negyede lefedje egymást. A vajat olvasszuk meg. Az egészet megkenjük olvasztott vajjal, majd egy vékony csíkban rátesszük a tölteléket.
Óvatosan feltekerjük, és csigát formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk.
Ebből az adagból 3 tekercset tudunk készíteni.A tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 30‒35 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat! 🇹🇷 Afiyet Olsun
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése