A "Tarte Tatin" más néven "Tatin torta" egy isteni finom desszert.
Volt egyszer egy – ma is létező – hotel a francia "Lamotte-Beuvron" városában, amit a Tatin nővérek vezettek. Egyik nap a konyhában tevékenykedő Stéphanie Tatin szórakozott és figyelmetlen volt és a pitéjét fordítva tette be a sütőbe. A tészta és az almák rossz irányba voltak, fejjel lefelé. Amikor elkészült, az egészet kiborította a serpenyőből, és megszületett a fordított almatorta.
Tarte Tatin más néven Tatin torta
Hozzávalók:
6 db közepes alma
80 g szobahőmérsékletű vaj
135 g kristálycukor
1 csomag levelestészta
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk fel tetszőleges méretűre.
A kristálycukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a felszeletelt almákat. A karamell ekkor kicsit összeugorhat-megkeményedhet, de ahogy az alma párolódni kezd, szépen fel fog olvadni újra. Az almát néha megrázogatva pároljuk.
Tipp: amikor karamellt készítünk Tilos kavargatni a cukrot, mert visszakristályosodhat.
Vegyük elő a formánkat. Az almaszeletekkel rakjuk ki az alját majd ezután öntsük rá a karamelizált cukrot.
Vegyük elő a tésztánkat, helyezzük rá a formára és vágjuk körbe. A szélénél pedig kézzel óvatosan ráigazítjuk.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.
Vegyük ki a sütőből, majd pár perc várakozás után óvatosan egy tányért illesszünk a formára, és fordítsuk ki a tortát, hogy a karamellizált almák felülre kerüljenek.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése