A lazac az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta.
Ne csak ünnepeken fogyaszd, kerti partikon is nagy kedvenc lesz! Könnyű vele
dolgozni, grillrácsra is bátran rakhatod. Mivel tömörebb a húsa, még a nagyobb
hő hatására sem esik szét. Érdemes filézve, teljesen előkészítve beszerezni,
hogy ne kelljen vele bajlódni.
A lazac gyorsan puhára sül, csak arra ügyelj, hogy ne hagyd
sokáig a grillen! Továbbá figyelj, hogy ne tapadjon le. Épp ezért érdemes a
grillrácsot folyamatosan olívaolajjal kenegetni. A lazacon a füstös íz is sokat
dob.
Grillezett lazac lilaburgonyával és kapros joghurtos
szósszal
Hozzávalók:
2 szelet norvég lazacfilé
só, bors
1 csokor friss kapor
1 db citrom
1 evőkanál olívaolaj
200 g lilaburgonya
olaj a sütéshez
szószhoz:
200 ml natúr joghurt
só, bors
1 csokor friss kapor
1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
Készítsük el a szószt, hogy mire elkészülünk, kellőképpen
lehűljön.
Tegyük, egy tálba a joghurtot fűszerezzük, a kaprot mossuk
meg, alaposan rázzuk le és aprítsuk fel és adjuk hozzá a joghurthoz. Keverjük
jól össze és tegyük hűtőbe. A burgonyákat mossuk meg, kockázzuk fel és bő forró
olajba süssük meg.
A lazacot irdaljuk, be sózzuk, borsozzuk majd kevés olívaolajon
mindkét oldalát süssük 5-6 percig, míg aranybarna nem lesz. Fontos, hogy a
bőrös oldalával lefelé kezdjük, és a sütés elején egy lapáttal szorítsuk le a
szeleteket, hogy a hő hatására ne ugorjon össze. Miután elkészül a lazac,
azonnal tálaljuk a szósszal, citrom szeletekkel és a sült burgonyával.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése