Grillezett lazac lilaburgonyával és kapros joghurtos szósszal

 


A lazac az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta. Ne csak ünnepeken fogyaszd, kerti partikon is nagy kedvenc lesz! Könnyű vele dolgozni, grillrácsra is bátran rakhatod. Mivel tömörebb a húsa, még a nagyobb hő hatására sem esik szét. Érdemes filézve, teljesen előkészítve beszerezni, hogy ne kelljen vele bajlódni. 

A lazac gyorsan puhára sül, csak arra ügyelj, hogy ne hagyd sokáig a grillen! Továbbá figyelj, hogy ne tapadjon le. Épp ezért érdemes a grillrácsot folyamatosan olívaolajjal kenegetni. A lazacon a füstös íz is sokat dob.

 

Grillezett lazac lilaburgonyával és kapros joghurtos szósszal

 

Hozzávalók:

2 szelet norvég lazacfilé

só, bors

1 csokor friss kapor

1 db citrom

1 evőkanál olívaolaj

200 g lilaburgonya

olaj a sütéshez

szószhoz:

200 ml natúr joghurt

só, bors

1 csokor friss kapor

1 evőkanál tejföl

 

 

Elkészítés:

Készítsük el a szószt, hogy mire elkészülünk, kellőképpen lehűljön.

Tegyük, egy tálba a joghurtot fűszerezzük, a kaprot mossuk meg, alaposan rázzuk le és aprítsuk fel és adjuk hozzá a joghurthoz. Keverjük jól össze és tegyük hűtőbe. A burgonyákat mossuk meg, kockázzuk fel és bő forró olajba süssük meg.

A lazacot irdaljuk, be sózzuk, borsozzuk majd kevés olívaolajon mindkét oldalát süssük 5-6 percig, míg aranybarna nem lesz. Fontos, hogy a bőrös oldalával lefelé kezdjük, és a sütés elején egy lapáttal szorítsuk le a szeleteket, hogy a hő hatására ne ugorjon össze. Miután elkészül a lazac, azonnal tálaljuk a szósszal, citrom szeletekkel és a sült burgonyával.

 

Jó étvágyat!

 

Megjegyzések