Készítettem egy szuper sütit. Nagyon egyszerű, kelt tésztát gyúrtam és a gyümölcsöt, felaprítva rápakoltam a tetejére, aztán megsütöttem.
Fenséges szilvás-diós sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g finomliszt
130 ml langyos tej
10 g friss élesztő
2 tojássárgája
50 g kristálycukor
130 g puha vaj 80%
egy csipet só
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
1 kg szilva
100 g kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
100 g darált dió
80 g porcukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és egy szép fényes tésztát gyúrunk belőle. A tészta kicsit ragadós lesz, nem kell hozzáadni több lisztet. Ezután még 30 percig kelesszük.
Amíg kel a tésztánk addig készítsük el a tölteléket, a szilvákat mossuk meg, szárait szedjük le, magozzuk ki és szeleteljük fel. Ezután szórjuk meg fahéjjal, kristálycukorral és jól keverjük össze.
Ha ez kész van, akkor hagyjuk pihenni 30 percig a tésztával együtt, mivel levet fog ereszteni, amire szükségünk lesz. Mikor letelt az idő akkor szűrjük le és a levet tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
Egy 30 x 25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Vegyük elő a tésztánkat és helyezzük bele a tepsibe, majd kézzel nyújtsuk ki, egyengessük el a tepsi méretére, a szélein is nyomkodjuk 1-2 cm-es méretre, ez azért szükséges, hogy a szilva leve ne kerüljön be a tészta alá.
A darált diót keverjük össze a porcukorral és a zsemlemorzsával. Szórjuk a tészta tetejére a dió felét és sorakoztassuk fel a szeletekre vágott szilvákat. A maradék diót pedig szórjuk a szilva tetejére.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 30 perc alatt megsütjük. Amikor megsült kivesszük a sütőből és meglocsoljuk a szilva levével, aztán még visszatesszük a sütőbe 5-10 percre.
Jó zamatos lesz a süteményünk.
Jó étvágyat!
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése