Duplán csavart diós kalács



Duplán csavart diós kalács

 

Hozzávalók:

25 g friss élesztő

600 g finomliszt

147 g vaj

4 evőkanál kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

2 db tojássárgája a (tésztába)

 A töltelékhez:

262 g darált dió

3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)

 Cukorszirup:

 300 ml víz

3 evőkanál kristálycukor

 

A tetejére:

 1 db tojássárgája

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Jól összedolgozzuk és letakarva egy langyos helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tésztánk készítsük el a tölteléket.

A darált diót keverjük össze a kristálycukorral, főzzünk cukorszirupot és apránként adagoljuk hozzá a dióhoz, ezután hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon külön – külön kinyújtjuk téglalap alakúra, megtöltjük a dióval és a hosszabbik oldalától kiindulva feltekerjük.

Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra.

A feltekert rudakat összefonjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezután még kelesszük 30 percig.

Ha letelt az idő, akkor megkenjük tojássárgájával a tetejét és mehet is a sütőbe.

Végül a tepsit a sütő középső részébe helyezzük, és 170 C fokon 35 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat!

Ana's Kitchen ahol a sütés-főzés egy öröm






Megjegyzések