Nincs karácsony 🎄🎄🎄 beigli nélkül ahogy szokták mondani ...

 


Beigli

Hozzávalók 4 rúdhoz:
1 kg liszt
20 g friss élesztő
2 tojássárgája
200 g sertés zsír
250 g vaj
250 ml tej
1 teáskanál só
100 g porcukor
Diós töltelék:
540 g darált dió
300 g kristálycukor
1 db narancs reszelt héja
mákos töltelék:
540 g darált mák
300 g kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
cukorsziruphoz:
500 ml víz
350 g kristálycukor
kenéshez:
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
Elkészítés:
Egy tálba átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a porcukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe és hozzáadjuk, a két tojássárgáját majd ezután jól elkeverjük. Nem kell felfuttatni az élesztőt.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. Amikor ez kész van, akkor hozzáadjuk az élesztős keveréket is. Sima tésztát gyúrunk belőle, ezután négy cipóra osszuk és fóliába csomagoljuk őket, majd berakjuk a hűtőbe egy órára pihenni.
Amíg hűlnek a tészták, készítsük el a töltelékeket.
A mákot keverjük össze a hozzávalókkal. Ugyanezt tegyük a dióval is.
Főzzünk cukor szirupot, és apránként adagoljuk hozzá a dióhoz és a mákhoz. A mákot keverjük össze a hozzávalókkal. Vigyázzunk mennyit adunk hozzá, mert nem szabad a töltelékünknek, hogy túl nedves legyen.
Ezután hagyjuk őket kihűlni.
Az idő leteltével vegyük elő a tésztánkat és nyújtsuk ki, kenjük meg a töltelékkel, hajtsuk be a két szélét és csavarjuk fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük rá. Járjunk el így a többi tésztával is.
Amikor készen vagyunk, akkor kenjük le tojássárgájával és hagyjuk száradni egy órát hűvös helyen.
Mikor megszáradt akkor kenjük le tojásfehérjével és hagyjuk száradni egy órát meleg helyen.
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
Az idő leteltével szurkáljuk meg a bejgliket egy hurkapálcika segítségével, hogy a benne lévő gőz el tudjon távozni. Ezután mehetnek is be a sütőbe és 35 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm









Megjegyzések