Császárzsemle Kaiser tekercs

 


A Kaiser tekercs, más néven bécsi tekercs vagy kemény tekercs, tipikusan kérges kerek kenyér, eredetileg Ausztriából származik, ismertebb nevén császárzsemle.

Próbáljátok ki ezt az otthon is könnyen elkészíthető receptet, garantáltan el fogjátok hagyni a bolti változatot.
Hozzávalók:
500 g fehér kenyérliszt
15 g friss élesztő
1 evőkanál só
150 ml langyos tej (élesztőhöz)
150 ml langyos tej (tésztához)
1 evőkanál cukor
70 g vaj szobahőmérsékletű
A tetejére:
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztet és a sót szitáljuk egy nagy tálba. Langyos cukros tejbe morzsolva futtassuk fel az élesztőt.
A liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tejet. Kezdjük el összegyúrni és fokozatosan adjuk hozzá a vajat is. Ruganyos lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon ragadós lenne, akkor adhatunk hozzá egy kevés lisztet még.
Ezután 45 percig kelesszük. Ha van rá mód lehetőleg meleg helyen.
Miután megkelt 12 egyenlő részre osszuk és gömbölyítsük őket, egy konyharuhával lefedve hagyjuk 10 percig pihenni. Mindegyik gombócból sodorjunk 30-40 cm hosszú hurkát.
Ezután formázzuk meg. A tésztából laza csomót kötünk, a közepén kis rést hagyunk. A csomó felső szárát fentről le, és az alsó szárát alulról felfelé dugjuk át a lyukon. Alul összecsípjük a két végét és megkapjuk a zsemle formát.
🔥 Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra és helyezzünk be vízzel feltöltött kerámiát vagy edénykét.
Tepsire rakva kelesszük még 15 percet.
A tetejüket kenjük meg tojássárgája és tej keverékével, utána rakhatjuk is be a sütőbe 12 - 14 percre.
Jó étvágyat hozzá!
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm


Megjegyzések