A cantucci vagy cantuccini egy nagyon ropogós olasz kétszersült, amit kekszként fogyasztanak kávé vagy édes likőrbor mellé, a leggyakrabban mártogatva. Klasszikusan mandulával készül, de rengeteg változata létezik, nagyon egyszerű, sokáig eltartható, és csinosan csomagolva gasztroajándéknak is tökéletes.
Cantuccini, a mandulás olasz keksz
Hozzávalók:
500 g finomliszt
3 db tojás
100 g mandula
200 g kristálycukor
8 g sütőpor
csipet só
fél citrom reszelt héja
100 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a sót, a tojásokat, a kristálycukrot, a vajat és a citrom reszelt héját. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és egy jól gyúrható tésztát dolgozunk ki vele. Ha ragad, akkor még adhatunk hozzá lisztet.Amikor elkészült, hozzáadjuk az egész mandulákat és jól beledolgozzuk a tésztába.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 5 részre osztjuk, rudakat sodrunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ezután még melegen felszeleteljük és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.
Nagyon finom omlós ropogós kekszünk lesz. Sokáig eláll – tárolhatjuk fém dobozban vagy üvegbe is.
Ana's Kitchen ahol a sütés-főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése