Cantuccini, a mandulás olasz keksz



A cantucci vagy cantuccini egy nagyon ropogós olasz kétszersült, amit kekszként fogyasztanak kávé vagy édes likőrbor mellé, a leggyakrabban mártogatva. Klasszikusan mandulával készül, de rengeteg változata létezik, nagyon egyszerű, sokáig eltartható, és csinosan csomagolva gasztroajándéknak is tökéletes.

Cantuccini, a mandulás olasz keksz


Hozzávalók:

500 g finomliszt

3 db tojás

100 g mandula

200 g kristálycukor

8 g sütőpor

csipet só

fél citrom reszelt héja

100 g szobahőmérsékletű vaj

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a sót, a tojásokat, a kristálycukrot, a vajat és a citrom reszelt héját. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és egy jól gyúrható tésztát dolgozunk ki vele. Ha ragad, akkor még adhatunk hozzá lisztet.Amikor elkészült, hozzáadjuk az egész mandulákat és jól beledolgozzuk a tésztába.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 5 részre osztjuk, rudakat sodrunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ezután még melegen felszeleteljük és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.

Nagyon finom omlós ropogós kekszünk lesz. Sokáig eláll – tárolhatjuk fém dobozban vagy üvegbe is.

Ana's Kitchen ahol a sütés-főzés egy öröm


Megjegyzések