Sacher torta



Az osztrák gasztronómia és Bécs városának legismertebb süteménye a Sacher torta. Ez egyfajta csokoládétorta, amely két réteg sűrű, nem túl édes, különleges csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll. A tetejét és az oldalát pedig finom csokoládébevonattal borítottam be, amit "Sacher" csokoládéplakettel koronáztam meg.


Sacher torta

 Hozzávalók:

4 db tojás

100 g étcsokoládé pasztilla

1 csomag vaníliás cukor

75 g puha vaj

62 g porcukor

60 g kristálycukor

csipet só

80 g liszt

töltelékhez:

100 g sárgabaracklekvár

bevonathoz:

100 étcsokoládé pasztilla

100 ml habtejszín

 Elkészítés:

 A sütőt melegítsük elő 160 C fokra.

Olvasszuk fel a csokoládét. A tojásokat válasszuk szét a sárgájától.

 Ezután egy tálba keverjük habosra a vajat, a por és vaníliás cukorral. Óvatosan keverjük hozzá a tojássárgáját. A tojásfehérjét keverjük el csipet sóval, adjuk hozzá a kristálycukrot és verjük kemény habbá. Az olvasztott csokoládét adjuk hozzá a tojássárgás masszánkhoz és lassan adagoljuk hozzá a tojásfehérjehabot és a lisztet.

Sütőpapírral bélelt formába öntsük a masszánkat és 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 A megsült tortáról vegyük le a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt akkor vágjuk ketté a tortalapot.

 Az alsó lapra kenjünk lekvárt, helyezzük rá a tortalap tetejét, és az egészet kenjük be lekvárral.    Kicsit hagyjuk dermedni.

A bevonat elkészítéséhez forraljuk fel a tejszínhabot és öntsük rá a csokira. Hagyjuk, picit állni ezután óvatosan keverjük össze.

 Öntsük lendületesen, egyetlen mozdulattal a tortára a bevonatot, majd azonnal oszlassuk el egyenletesen és simítsuk le egy spatulával vagy egy nagyon széles késsel.

 Díszítsük Sacher csokival vagy tejszínhabbal.

 Jó étvágyat!

Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm





Megjegyzések