Vidéken nem csak az ünnepekre készítették, hanem keresztelőre, esküvőre is szokás volt vinni.
A zsírt semmiképp sem hagyjátok ki belőle, mert az a puhaságának a titka.
Preckedli
Hozzávalók:
550 g finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
200 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
200 g margarin
200 g sertés zsír
1 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
tetejére:
3 db tojásfehérje
6 evőkanál cukor
200 g darált dió
Elkészítés:
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt és a hideg margarint, majd kézzel jól összemorzsoljuk. Ezután beleszórjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, belereszeljük a citromhéjat, beleütjük az három tojás sárgáját, hozzáadjuk a citromlevét majd addig gyúrjuk, hogy a tészta szépen összeálljon.
2 órára a hűtőbe tesszük pihenni, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ízlés szerinti formával kiszaggatjuk.
A tojásfehérjéket enyhén felverjük.
A diót a kristálycukorral összekeverjük. A kiszaggatott tészták tetejét, az enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük, majd a cukros-dióba belefordítjuk, ezután a diós felével felfelé, egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 10 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni őket.
Ebből az adagból kb. 83 darab lesz, ez attól függ, hogy mekkora kiszúrót használtok, én 4 cm átmérőjűt használtam.
Száraz helyen, dobozba tárolva több hétig is eláll, sőt egyre finomabb, omlósabb lesz.
Jó étvágyat!
Ana's Kitchen ahol a sütés -főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése