A néphit szerint, ha Pünkösdkor szép lesz az idő, akkor jó lesz a bortermés is. Az ünnephez kapcsolódó különböző időjárási jóslatok néha "sántítanak", mert azt mondják a pünkösdi eső nem jó, de azt is, hogy a májusi eső aranyat ér. Szokás volt még például, hogy a legények zöld ágakat tördeltek, majd azokat szétszórták a falu utcáin, hogy megmutassák, megérkezett a tavasz.
Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket.
Felétek tartanak még hasonló hagyományőrző pünkösdi szokásokat
Pünkösdi rózsa torta
Hozzávalók:
8 db tojás
8 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
8 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaópor
csipet só
a krémhez:
500 ml tej
2 csomag vaníliás puding
160 g vaj
200 g porcukor
a bevonathoz:
250 g mascarpone (krémsajt)
350 g natúr marcipán
Elkészítés:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához adjuk a kristály- és vaníliás cukrot, kézi mixerrel vagy habverővel összekeverjük, ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és finoman összekeverjük, amíg a száraz liszt el nem tűnik.
A tojásfehérjéhez csipet sót adunk, majd kemény habbá verjük. Ha elkészült a hab hozzáadjuk a lisztes-tojássárgájás keverékhez, vigyázva, ne törjük össze a habot. Utána beletesszük a kakaóport is. Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát kivesszük a tepsiből és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a pudingot és a cukrot egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, utána sűrű krémmé főzzük a maradék tejjel együtt. A krémet kihűtjük. A porcukorral habosra keverjük a vajat és összedolgozzuk a már kihűlt krémmel.
A piskótát félbe vágjuk, megtöltjük a kihűlt krémmel. A külsejét bevonjuk mascarponéval, és legalább 1-1,5 órára és hűtőbe tesszük.
Ez idő alatt nyugodtan kinyújthatjuk a marcipánt, amit utána ráhelyezünk a tortára. (A nyújtáshoz porcukor és szilikon vagy fém konyhai eszközökre lesz szükségünk!) A marcipánt szépen ráhelyezzük a tortára és óvatosan elsimítjuk, éles késsel levágjuk a felesleges részeket.
A rózsákat megformázzuk és rátesszük a közepére. Tetszés szerint díszíthetjük. Végezetül mehet vissza a hűtőbe, hogy a marcipán is kellőképpen megdermedjen.
Jó étvágyat!
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése