Egy újabb finomsággal készültem. Nagyon sokféle változatban és ízesítéssel készítik már manapság. Ez alkalommal kettő ízt kombináltam. Remélem tetszik és sokan kipróbáljátok majd.
Gesztenyés - kakaós babka
Hozzávalók:
500 g liszt
250 ml tej
25 g friss élesztő
2 teáskanál kristálycukor
100 g vaj
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 teáskanál só
tetejére:
1 db felvert tojás
töltelékhez:
250 g gesztenyemassza
1 teáskanál rum
5 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A élesztőt futtassuk fel langyos cukros tejben. Egy tálba tegyük a lisztet, a sót, a vaníliás cukrot, citromhéját és a vajat, morzsoljuk el, ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfutott élesztőt és jól gyúrjuk össze, egy fényes tésztát dagasszunk belőle. Letakarva langyos helyen 40 percet hagyjuk kelni.
A gesztenyét keverjük össze a rummal. A kakaóport pedig a porcukorral.
Miután megkelt, a tésztánkat osszuk két egyenlő részre.
Fogjuk meg az egyik darabunkat és nyújtsuk tégla formájúra. A gesztenyemasszát egyenletesen rákenjük a tésztára. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy hengert kapjunk.
Ahol a tészta felcsavarásnál végződik, ott hosszában egy éles késsel teljesen félbevágjuk.
A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a porcukros kakaóval. Ugyanúgy feltekerjük, és hosszában felvágjuk.
Ezután egy gesztenyés és egy kakaós részt egymás mellé rakunk és összefonjuk őket, a végeket pedig összedolgozzuk. Ugyanígy járjunk el a másik kettővel is.
Az elkészült fonatokat belehelyezzük a sütőformánkba, megkenjük felvert tojással és díszíthetjük tetszés szerint. Én az egyiket mandulával, a másikat meg dekor cukorral szórtam meg.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése