Paris - Brest

 


Sziasztok!

🙂
Hoztam Nektek egy finom égetett tésztából készült süteményt, ami mandulával megszórva és vajas pralinékrémmel töltve készül. Az 1800-as évek végén nagyon népszerű Parizs-Brest-Párizs bicikliverseny 🚴🚴‍♂️🚴 tiszteletére készítették. A sütemény formája a 🚲 kerékpárkereket jelképezi. Ma már a versenyt nem rendezik meg, de a sütemény fennmaradt minden francia cukrászdában.
Paris - Brest 🇫🇷
Hozzávalók:
Tésztához:
60 g vaj
1 csipet só
csipet kristálycukor
100 ml víz
100 g liszt
3 db tojás
100 g blansírozott mandula szeletek
Praliné pasztához:
100 g törökmogyoró
100 g földimogyoró
100 g kristálycukor
35 ml víz
csipet só
Krémhez:
4 tojássárgája
70 g kristálycukor
30 g kukoricakeményítő
20 g liszt
480 ml tej
1 teáskanál vanília aroma
15 g vaj
150 g vaj szobahőmérsékletű
Elkészítés:
A praliné pasztánkhoz a mogyorókat meg pirítsuk, ezután készítünk egy karamellt. A cukrot felolvasztjuk a vízzel, vigyázat ne kavargassuk! Amikor már kezd barnulni akkor adjuk hozzá a pirított mogyorókat és kavarjuk össze. Szedjük ki egy sütőpapírra és hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt tördeljük össze apróra és daráljuk le addig, amíg pépes nem lesz. Érdemes időközbe egy kanál segítségével megkeverni, mert letapad. Ha elkészült, akkor öntsük ki egy tálba.
A krémhez a tojássárgákat keverjük össze cukorral homogén állagúra. Ezután adjuk hozzá a keményítőt, lisztet, és ismét keverjük össze. Egy edénybe tegyük oda a tejet melegedni, mikor felforrt akkor vegyük le a tűzről, merjük ki a felét és öntsünk a tojásos masszánkra. Jól keverjük össze, majd ezután öntsük vissza a tejbe és tegyük rá a tűzre ismét. Folyamatosan kevergessük, amíg egy sűrű krémet nem kapunk.
Ha besűrűsödött, akkor tegyük félre és adjuk hozzá a vanília aromát, a kis adag vajat és jól keverjük össze. Hagyjuk a krémet kihűlni. Amikor kihűlt akkor egy kézi mixerrel keverjük krémesre és adjuk hozzá a mogyorós pasztát majd legvégül a nagyobbik vajat és keverjük jól át az egészet.
A tésztához összemelegítjük a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, majd folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet is. Amikor összeállt az alap, és langyosra hűlt, belekeverünk egy tojást, majd a másik kettőt is.
A homogénre kevert masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapíros tepsire 19-20 cm átmérőjű karikákat nyomunk. A karikák tetejét megszórjuk mandulaszeletekkel.
🔥 200 C fokra előmelegített, vízgőzös sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük őket, majd kikapcsoljuk a sütőt, és egy fakanál segítségével kitámasztjuk, hogy így hűljenek ki.
Mikor kihűltek, akkor óvatosan félbe vágjuk és megtöltjük a kihűlt krémmel, porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm


Megjegyzések