Kipróbáltam kettő nagyon finom
alapanyagot, ami más süteményben kiválóan alkalmazható egymással. Annyira finom lett, hogy… Mindenképp süssétek meg
Meggyes - mákos pite
Hozzávalók:
350 g omlós tészta sütemény liszt
200 g vaj
75 g porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 db tojás
Töltelékhez:
cukorszirup:
100 g kristálycukor
100 ml víz
150 g mák
1 teáskanál reszelt citrom héj
5 evőkanál kristálycukor a mákhoz
670 g meggy
100 g kristálycukor a meggyhez
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a porcukrot keverjük össze, morzsoljuk el benne a vajat, majd adjuk hozzá a tojást is.
Alaposan gyúrjuk össze és 1 órára a tegyük a hűtőbe dermedni, pihenni.
Amíg a tészta dermed, addig készítsük el a mákos tölteléket. A cukrot a vízzel főzzük sziruppá.
A mákhoz adjuk hozzá a citromhéjat, cukrot majd a forró szirupot is és keverjük össze. Utána hagyjuk kihűlni!
A meggyet magozzuk ki amennyiben van magja, tegyük bele a cukrot és keverjük el őket. Hagyjuk picit állni.
Melegítsük elő a sütőt!
Mikor kellően lehűlt a tészta, akkor vegyük elő és a tészta 2/3 részét kézzel egyengessük el egy 28 cm átmérőjű pite formában, úgy, hogy az oldalára is jusson belőle.
A mákkal töltsük meg a formában lévő tésztát, egyengessük el, és szórjuk a tetejére a meggyet.
A maradék tésztát vágjuk fel csíkokra és a tetejére tesszük díszítésként.
180 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése