Diós és mákos, kelt tésztás muffin



Megérkeztek a muffinok kicsit más kinézetben.

Ha szeretitek a hagyományost akkor próbáljátok ki ebben az új formában is, megéri❗ 😉

Diós és mákos, kelt tésztás muffin

Hozzávalók:
150 g vaj
250 ml tej
600 g finomliszt
25 g friss élesztő
150 g kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 csipet só
1 db tojás
töltelékek:
cukorszirup:
100 g kristálycukor
100 ml víz
150 g mák
200 g darált dió
200 g porcukor
A lekenéséhez:
1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben. A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Jól összedolgozzuk és letakarva langyos helyen 40 percig kelesszük.
Amíg kel a tésztánk addig készítsük el a tölteléket, a darált diót keverjük össze a porcukorral.
A cukrot a vízzel főzzük sziruppá.
A mákhoz adjuk hozzá a citromhéjat, cukrot majd a forró szirupot is és keverjük össze. Utána hagyjuk kihűlni!
🔥 Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra.
A megkelt tésztát 12 - 14 egyenlő részre osztjuk. Tojás alakot formázunk belőlük és enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, aztán megkenjük töltelékkel, felcsavarjuk és a muffin formába rakjuk csavart formában.
A tetejüket megkenjük tojássárgájával.
Készre sütjük 20-25 perc alatt.
Jó étvágyat! 🙂
Ana's Kitchen ahol a sütés - főzés egy öröm


Megjegyzések