Túrós batyu

 


Az egyik legnépszerűbb péksütemény, gyermekkorunk nagy kedvence a túrós batyu! Most mutatok Nektek egy remek receptet, készítsétek el Ti is, nem olyan nehéz, majd meglátjátok!

🙂
Túrós batyu

Hozzávalók:
800 g liszt
4 dl tej
2 db tojás
1 db tojássárgája
40 g friss élesztő
250 g vaj szobahőmérsékletű
100 g kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
A töltelékhez:
700 g friss tehéntúró
2 evőkanál búzadara
4 csomag vaníliás cukor
120 g cukor
2 citrom reszelt héja
2 db tojás
A kenéshez:
1 db tojás (felvert)
Elkészítés:
Egy teáskanál kristálycukrot feloldunk 100 ml tejben és a hozzáadott élesztőt felfuttatjuk meleg helyen.
A lisztet átszitáljuk, elkavarjuk benne a sót, a kristály és vaníliás cukrot.
A felfuttatott élesztőt, tojásokat, vajat és a tejet (fokozatosan!) hozzáadjuk a liszthez, elkezdjük összedolgozni.
Addig dagasztjuk a tésztát, amíg leválik a kezünkről és nem tapad hozzá a tálhoz.
Kelesztjük 30 percen át meleg helyen lefedve.
Amíg a tészta pihen addig elkészítjük a tölteléket:
A túrót villával áttörjük és hozzákeverjük a hozzávalókat.
A tojások fehérjéit habbá verjük, és azt is belerakjuk, utána hűtőbe tesszük.
A tésztát két részre osztjuk - külön-külön nyújtjuk ki - vékonyra.
Próbáljuk egyforma négyzetekre vágni a kinyújtott tésztát.
Egyenként mindegyikbe egy kanál tölteléket rakjunk, majd a szemközti csúcsokat hajtjuk egymásra.
Minimum. 2 cm távolságra rakjuk őket a sütőpapírra, kenjük le tojássárgával.
Előmelegített sütőbe rakjuk és 180 C fokon aranybarnára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
ahol a sütés - főzés egy öröm


Megjegyzések