Sajtos, szezámmagos és köménymagos rudacskák
Hozzávalók:
700 g rétesliszt
1 csapott evőkanál + 1 teáskanál só
250 g vaj
6 csapott evőkanál sertészsír
2 db tojássárgája
150 g tejföl
250 g reszelt trappista sajt
100 ml langyos tej
1 teáskanál kristálycukor a tejbe
30 g friss élesztő
1 db tojás (a kenéshez)
Tetejére: reszelt sajt, szezámmag, köménymag ki mit szeret
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, összekavarjuk és hagyjuk felfutni.
Amíg az élesztő dolgozik addig hozzálátunk a tésztához.
A sajtot lereszeljük egy külön tálba, a lisztet kimérjük egy nagyobb tálba.
A liszthez hozzáadjuk a sót, a vajat, a zsírt, a tojássárgáját, a tejfölt, és a reszelt sajt felét.
Ennyi idő alatt az élesztő is felfutott (ha mégsem, megvárjuk, míg igen), s ezt is hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz.
Jól dolgozzuk össze. Mikor szépen leválik a kézről és a tál faláról is utána tegyük félre legalább 30 percre pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra!
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Pihentetés után a tésztát nyújtsuk ki vékonyra, körülbelül 1/2 cm vastagságúra, hogy szebb színe legyen kenjük meg kissé felvert tojással, szórjuk meg a reszelt sajt maradékával, utána tetszőleges nagyságúra derelyevágóval szeleteljük fel.
Mikor kész rakosgassuk a tepsibe.
Végül 20-25 perc alatt süssük készre.
Megjegyzés: lehet kicsit vastagabbra is nyújtani annál magasabbra fog nőni!
Nagyon - nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A képeket a
M I K E - Photo
készítette! ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése