Pont ahogy a nagyi készítette: az igazi töltött káposzta

 


A töltött káposzta vagy alföldi nevén „szárma” vagy „takart” a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Megtalálható a román ételek között is „sarmale” (a török „sarmak” szóból) vagy kicsinyítő képzővel „sărmăluţe” néven, de az erdélyi szászoknál is ez volt a régi céh-ünnepek és a szomszédság-napok fő fogása.

Pont ahogy a nagyi készítette: az igazi töltött káposzta

Hozzávalók:
500 g sertés darálthús
1 közepes fej vöröshagyma
fél bögre rizs
bors
1 teáskanál őrölt pirospaprika
csipetnyi őrölt koriander, kapor, fokhagyma, csombort, köménymag ízlés szerint
1 evőkanál paradicsompüré
200 g füstölt oldalas
1500 g savanyú káposzta
200 g savanyú káposzta (vágott)
200 ml víz
Elkészítése:
A vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darálthúst a rizst és a paradicsompürét. Fűszerezzük és felöntjük vízzel majd összepároljuk őket.
A savanyú káposzta leveleit kiterítjük magunk elé. Ha vastagok lennének az erei akkor levágjuk. Beleteszünk egy adag tölteléket, behajtjuk a két oldalát, majd szorosan feltekerjük, hogy ki ne essen a töltelék.
Egy nagyobb fazék aljára teszünk egy adag savanyú káposztát, (vágottat) rá az oldalast, ezután szépen körbe rakjuk a fazék oldalánál a megtöltött káposzta leveleket. Aztán befedjük vágottal és levéllel, ha maradt. A végén felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Először fellobbantjuk és utána főzzük 2 órán át lassú tűznél és közben többször rázzuk meg a fazekat úgy mintha egy kormánykereket akarnánk mozgatni, hogy ne égjen oda. Kavarni nem szabad mert a töltelékek összetörhetnek. Ha a vágott káposztát az ujjunkkal szét tudjuk nyomni akkor késznek lehet nevezni.
Jó étvágyat!
ahol a sütés-főzés egy öröm

Megjegyzések