New York-i, Bagel

 


Ha már unalmasak a kiflik, zsömlék és a házi kenyerek akkor próbáljátok ki ezeket a klassz bucikat.

New York-i, Bagel
Hozzávalók 8–10 darabhoz:
600 g liszt
10 g vaj
1 tojás
kb. 3 dl langyos víz
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
20 g friss élesztő
Az előfőzéshez:
2 liter víz
1 teáskanál só
1 evőkanál méz
A tetejére:
mák, szezámmag, zabpehely, lenmag, reszelt sajt stb.
Elkészítés:
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és 10 percig pihentetjük, felfuttatjuk.
A lisztet és a sót összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tojást vajat és az olajat. Kézzel vagy dagasztófejes robotgéppel összedolgozzuk, míg szép, fényes, rugalmas tésztát kapunk. Kis liszttel meghintjük, letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen kb. 1 órát pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra vagy gyúródeszkára tesszük, 8–10 darabra osztjuk. Gömböccé formázzuk és közepébe lukat fúrunk, vagy rúddá sodorjuk, és a két végét összecsípjük és -nyomkodjuk, hogy kis duci karikákat kapjunk. Lisztezett felületen, letakarva még fél órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, közben pedig egy fazékban vizet forralunk. Ha felforrt a víz, 1 teáskanál sót és 1 evőkanál mézet adunk hozzá. Amikor felforrt a víz, kettesével beletesszük a tésztakarikákat, fél perc után megfordítjuk, majd újabb fél perc után szűrőkanállal kivesszük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Ha mindegyik kész, megszórjuk ízlés szerint mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, zabpehellyel vagy reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe tesszük kb. 10-15 percig sütjük, attól függ kinek milyen a sütője.
Folyamatosan figyeljük mert hamar megéghet.
Egészségetekre!
ahol a sütés - főzés egy öröm



Megjegyzések