Mézeskalács




 Itt van az a sütemény ami a karácsonyi

🎄 ünnepi időszak egyik hagyományos finomsága. Tudtátok, hogy az első mézeskalács feltehetően mézből, lisztből, vízből kevert kása volt, amelyet izzó kövön szárítottak ki? Mivel a méz drága volt ( most is az ) 😃 csak ünnepekkor készítettek belőle süteményeket. Az 1200-as évektől vallásos tárgyú figurákat, életképeket ábrázoló mézeskalácsokat készítettek. És MI természetesen továbbvisszük a hagyományokat.

Mézeskalács

Hozzávalók:
500 g liszt
150 g kristálycukor
150 g vaj
130 ml méz
1 teáskanál szódabikarbóna
2 db tojássárgája
1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
A cukormázhoz:
200 g porcukor
1 db tojásfehérje
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, szórjuk rá a mézeskalács-fűszer-keveréket a szódabikarbónával együtt. Tegyük bele a vajat, a mézet, a cukrot és a tojássárgát is.
Gyúrjuk össze, szép sima egynemű, könnyen formázható tésztát kell kapnunk.
Osszuk két részre, formázzunk cipókat belőlük, és lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 4 -5 mm vékonyra.
Óvatosan, finoman dolgozzunk vele, mert könnyen leragadhat.
A nyújtás után szúrjuk ki tetszőleges szaggató formákkal. Rakosgassuk a figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
🔥 Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük 10 - 12 percig.
Amíg hűlnek, a sütemények addig készítsük el az cukormázat a hagyományos módon. A tojásfehérjéhez adjunk szitált porcukrot, citromot, és jól verjük fel. Akkor kiváló, ha szép fényes, és sűrű a masszánk.
Töltsük habzsákba és díszítsük ki a kihűlt formákat. Ételfestékkel, szörppel színesíthetjük a masszánkat.
Hagyjuk a levegőn a tésztákat, hogy magukba szívják a párát és megpuhuljanak! Ezután lehet eltenni dobozba őket! 😉
Jó szórakozást és jó étvágyat hozzá!

Ana's Kitchen
ahol a sütés - főzés egy öröm







Megjegyzések