Bolognai spagetti

 


Ma Bologna-ba kalauzollak el Titeket.

A spagetti szó eredete az olasz „spago” szóra vezethető vissza, ami húrt jelent. A spagetti tésztákat vastagságuk alapján 12 csoportba sorolhatjuk.
A második világháborúban az amerikai katonák az olaszországi hadjárat alatt megkedvelték a bolognai szószos „tagliatelle al ragùt”. A háború után visszatérve hazájukba az olasz éttermekben egyre több veterán rendelt az étlapról bolognai szószos tésztaételeket. Azonban a második, vagy harmadik generációs olasz-amerikai étteremtulajdonosok már jóval kevesebb hangsúlyt fektettek az olasz gasztronómiai hagyományokra, így a bolognai szószt gyakran spagettivel szolgálták fel. Amerikában ezáltal a háború után gyorsan népszerűvé vált a bolognai szósz és a spagetti románcából kialakult Spaghetti Bolognese.
A Bolognai Spagetti szülőhazája tehát eredetileg nem is Olaszország, de ennek ellenére mégis az egyik legfinomabb és legkedveltebb olaszos tésztaételnek számít szerte a világon.

Bolognai spagetti

Hozzávalók:
vaj
1 fej vöröshagyma
400 g darálthús
150 ml jó minőségű száraz vörösbor
200 ml passzírozott paradicsom
só, bors ízlés szerint
víz
reszelt parmezán
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, megmossuk és apróra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat és a hagymát üvegesre dinsztelünk. Ezután hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk, aztán a vörösbor és a passzírozott paradicsom következik. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük picit. Felöntjük vízzel és hagyjuk legalább 1 órán át főni.
A tésztát a szokásos módon megfőzzük. Felforralt vízbe teszünk egy kevés olajat és utána belerakjuk a tésztát főni!
Reszelt parmezánnal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
ahol a sütés – főzés egy öröm

Megjegyzések