Hoztam egy finom péksüteményt ami reggelire, vacsorára esetleg uzsonnára, tízóraira kiváló.
Rakjunk bele felvágottat vagy kenjük meg lekvárral. Ízlés szerint ki mit szeret.
Kelt koszorúk
Hozzávalók:
500 g liszt
200 ml meleg tej
100 ml meleg víz
60 ml olaj
50 g kristálycukor
2 db tojásfehérje
2 db tojássárgája
25 g friss élesztő vagy 1 tasak szárított
40 g vaj
só
Elkészítés:
Kezdésnek tegyük egy tálba a vizet, a tejet, az olajat, a cukrot, tojásfehérjét és az élesztőt. Hagyjuk, hogy szépen felfusson az élesztő, ez nagyjából 10 percet vehet igénybe. Ezután adjuk hozzá a lisztet a sóval együtt és dagasszuk össze.
Mikor összeállt a tészta kenjünk rá egy csöpp olajat, fedjük be fóliával és tegyük félre egy meleg helyre kelni 30 – 45 percig.
Ha minden jól sikerült akkor duplájára kellett, hogy nőjön a tésztánk. Vegyük ki a tálból és lisztezett felületen osszuk 9 részre. Formázzunk gömböket belőlük.
A gömböket lapítsuk ki ovális alakúra, utána nyújtsuk ki és kenjünk rá egy kevés vajat. Ezután vagdossuk be hosszába a közepüket és kicsit ferdén de szorosan tekerjük fel majd egy gyors mozdulattal kössük össze a két végét és nyomkodjuk össze nehogy szétváljon.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk még 15 percig kelni őket. Addig melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
Utána kenjük meg tojássárgával, szórjuk meg tetszés szerint magvakkal, sóval bármivel amivel csak szeretnénk és mehetnek is a sütőbe sülni.
Előmelegített sütőben 200 C fokon süssük meg tésztát.
Sütés után hagyjuk kihűlni, majd fedjük le valamivel, hogy ne száradjanak meg.
Jó étvágyat hozzá!
A képeket a
M I K E - Photo
készítette!Ana's Kitchen
ahol a sütés-főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése