Jeruzsálemi kalácsot készítettem amit Babka néven is ismerhettek már. Ebben a receptben a mákos változatát találjátok.



Mákos babka

Hozzávalók:
500 g liszt
200 ml tej
11 g friss élesztő
50 g vaj
75 g kristálycukor
1 db tojás
Töltelék:
Főzött mák
250 g mák
170 g kristálycukor
1 teáskanál citromhéj
1 csomag vaníliáscukor
150-200 ml tej
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk csipetnyi cukorral és felfuttatjuk az élesztőt és utána a szobahőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a tálba és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy meleg helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Amíg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket.
Megmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a mákot, cukrot, vaníliáscukrot és a citromhéjat.
Főzés közben folyamatosan kavargatjuk nehogy odaégjen, a végén sűrűbb állagú krémet kell hogy kapjunk, amennyiben hígnak érezzük szükség szerint adjunk hozzá egy kis búzadarát ami magába szívja a nedvességet.
Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, és tégla formájúvá (50x30 cm) nyújtjuk. Az elkészült krémet rákenjük a tésztára szép egyenletesen. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy hengert kapjunk. Ezután vágjuk félbe, hogy két egyenlő henger legyen.
Fogjuk meg az egyik hengert és ahol a tészta felcsavarásnál végződik ott hosszában egy éles késsel teljesen félbevágjuk. Ahogy a két fél szétnyílt az egyik végét összedolgozzuk, szépen összefonjuk és a végét megint összedolgozzuk.
Ugyanígy fonjuk össze a másik részt is!
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 – 30 perc alatt megsütjük.
Jó étvágyat hozzá!
ahol a sütés-főzés egy öröm

Megjegyzések