Itt egy péksütemény ami ideális reggelire, tízóraira, uzsonnára, langyosan és hidegen is. Nagyon finom és laktató.

 


Itt egy péksütemény ami ideális reggelire, tízóraira, uzsonnára, langyosan és hidegen is. Nagyon finom és laktató.

Káposztás lepény

Hozzávalók:
250 ml langyos tej,
7 g szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
2 teáskanál kristály cukor,
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál zsír
2 db tojássárgája a kenéshez
50 g vaj
500 g liszt
1 db tojássárgája
fél fej káposzta
kevés olaj vagy zsír
só, bors
Elkészítés:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Amikor felfutott az élesztő beletesszük a többi hozzávalót is és jó alaposan átgyúrjuk a tésztát.
Meleg helyen kelesszük duplájára a tésztát 40 perc alatt.
A káposzta elkészítéséhez elég annyi idő, amíg hagyjuk a tésztát kelni. Lereszeljük, vagy aprítógéppel picire daráljuk a megtisztított káposzta leveleit, sózzuk és állni hagyjuk egy ideig. Később kinyomkodjuk belőle a vizet, majd kevés zsiradékon, alacsony hőfokon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, néhányszor átkeverve hagyjuk jól megpuhulni.
A megkelt tésztát 10 részre osztjuk és egyenként egy kisebb kör alakra nyújtjuk és megtöltjük 2-3 evőkanálnyi káposztával, majd ráhajtjuk félhold alakban a tészta másik felét, a széleit jól rányomkodjuk és még egy villa hegyével végigjárjuk a széleket, így biztosan nem fog szétnyílni sütés közben. Ugyanígy járjunk el az összes többi tésztadarabbal.
Sütőpapírral borított tepsire tesszük, megszúrjuk villával néhány helyen, megkenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben megsütjük 180 C fokon 20 perc alatt.
Érdemes tűpróbát végezni hogy valóban megsültek e.
Joghurttal, kefirrel a legfinomabb!
Jó étvágyat!
ahol a sütés-főzés egy öröm



Megjegyzések