Hoztam egy különlegességet a francia konyhából ami nem más mint a nyitott tetejű pite



Quiche Lorraine

Hozzávalók:
a tésztához:
200 g liszt
125 g vaj
1 db tojás
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál jéghideg víz
töltelékhez:
200 ml tejszín
100 ml tej
4 db tojás
só, bors
szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
50 g ementali sajt
1 kisebb fej brokkoli
50 g kolozsvári szalonna
4 db champion gomba
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Egy tálba öntjük a lisztet, a vajat és a sót. Gyúrjuk morzsalékos állagúvá őket. Adjuk hozzá a tojást és a hideg vizet, ezután alaposan dolgozzuk össze és tegyük be a hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.
Ameddig a tésztánk dermed, addig egy másik tálba összekeverjük a tejszínt, a tejet, a tojásokat és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és apróra vágott fokhagymával.
Ehhez hozzáadjuk még a kockára vágott sajtot és jól összekeverjük az egészet.
A szalonnát egy kis olajon megpirítjuk és félretesszük. A gombákat szeletekre vágjuk és a szalonnás olajban lepirítjuk egy kevés vaj, rozmaring, fokhagyma kíséretében.
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra.
Elővesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen 4-5 mm vastagságúra nyújtunk és belehelyezzük a piteformánkba. (szükség esetén ki lehet vajazni a formát)
A tésztára tegyünk alufóliát és helyezzünk rá szárazbabot nehezékként, hogy ne nőjön meg a tésztánk.
200 C fokon 20 perc alatt elősütjük, ezután eltávolítjuk a nehezéket fóliával együtt és az üres tésztát még 5 percig sütjük.
Az elősütött tésztába beletöltjük a tojásos-tejszínes-brokkolis keveréket, tetejére pakoljuk az elősütött szalonnát, a lepirított gombát és a kis darabokra vágott sajtot.
180 C fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A kisült quiche-t szeletekre vágva, melegen tálaljuk, de később langyosan, sőt hidegen is mennyei.
Jó étvágyat!
ahol a sütés-főzés egy öröm


Megjegyzések