Hortobágyi palacsinta

 


Az étel neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiállításra találta ki egy magyar szakács, nevét egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített étek. Egyedi íze, könnyű elkészítése miatt hamar népszerűvé vált.

A hortobágyi palacsinta vagy hortobágyi húsos palacsinta egy magyar ételkülönlegesség, darált pörkölthússal töltött sós palacsinta. Étlapokon általában előételként szerepel, de laktató mivolta miatt főételként is fogyasztható.
Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintatésztához:
400 g liszt
4 tojás
2-3 evőkanál olaj
400 ml tej
100 ml szódavíz
A töltelékhez:
500 g darált sertéscomb vagy lapocka
2 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
2 evőkanál tejföl
őrölt pirospaprika
2 evőkanál liszt a habaráshoz
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez keverjük csomómentesre a hozzávalókat, és olajjal vékonyan kikent palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat.
A töltelék elkészítéséhez pucoljuk meg a vöröshagymákat, majd vágjuk apróra és készítsünk pörköltet a húsból. Pirítsuk a hagymát egy kicsit, adjunk hozzá paradicsomot, paprikát, majd a húst is, és fűszerezzük.
Amikor a hús már puha akkor, szűrő segítségével merjük át egy másik edénybe, majd a pörkölt levének egyharmadát adjuk hozzá. Öntsük bele a tejföl felét és addig pároljuk, amíg pépes nem lesz.
Amint elkészült a töltelék és a palacsinta is, óvatosan töltsük meg a palacsintákat, majd hajtogassuk négyzet alakúra.
És most jön a habarás. A tejföl másik felét keverjük simára nagyjából 2 evőkanál liszttel, majd habarjuk bele a maradék pörkölt levébe, forraljuk fel, majd öntsük a palacsinta tetejére.
És már kész is vagyunk, tálaláshoz egy kis tejfölt kínálhatunk.
Jó étvágyat!
ahol a sütés - főzés egy öröm

Megjegyzések