Ebben a receptben a magyar
gasztronómia büszkeségét, és a magyar konyha elengedhetetlen fogását tárom elétek. Ez az étel a gulyát őrző személyről kapta a nevét. A 18. század második felére a hagyományos falusi konyha szerves részévé vált. Először csak a háztartásokban volt jelen, aztán a 19. század első felében már az éttermek menüjére is felkerült.
Gulyásleves
Hozzávalók:
3 db nagyobb burgonya
400 g marhahús
200 ml vörösbor
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 fej vöröshagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
4 db koktélparadicsom
2 db zeller szár
3 db babérlevél
1 teáskanál kömény
só, bors
1 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt pirospaprika
Elkészítés:
A zöldségeket hámozzuk meg és vágjuk fel. A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra és kockázzuk fel.
A hagymát vágjuk apróra és egy evőkanál zsíron dinszteljük üvegesre, ezután adjuk hozzá a pirospaprikát és kevergetés mellett ne hagyjuk leégni. A marhahúst adjuk hozzá a hagymához és fehéredésig pirítsuk. Öntsük hozzá a vörösbort, tegyük bele a nagy paradicsomot, paprikát is és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Közepes hőfokon addig főzzük a húst, amíg a marha közepesen puha nem lesz.
Ha a hús kellően megpuhult, akkor jöhetnek a fűszerek és a zöldségek is, a zeller szár, koktélparadicsom, babérlevél, kömény, sárga és fehérrépa, só és bors.
Ha szeretnénk kicsit csípősen, akkor egy kevés chilivel megbolondíthatjuk. Ezután ismét öntsünk hozzá vizet.
Amikor már a zöldségek is majdnem puhára főttek, akkor tegyük bele a felvágott burgonyát, és főzzük készre vele.
Tálalás előtt öt-tíz perccel szórjuk bele a csipetkét is.
Frissen még melegében tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése