A szombati hagyományos zsidó ételek közül kiemelkedik a sólet, amely mondhatni a legjellegzetesebb zsidó eledelnek számít. Kétségtelen, a zsidó vallás előírásai vezettek oda, hogy ez az étel megszületett. Szombaton ugyanis - a mózesi törvények szerint - tilos a tűzgyújtás, márpedig (különösen a hűvösebb európai éghajlaton) őseink szerettek volna meleg ételt ebédelni. A zsidó leleményesség végül megoldást talált erre a problémára is: pénteken délután begyújtották a kemencét, s a folyamatosan égő lassú tűzön megfőtt étel másnap délig melegen maradt. Ez a főzési mód persze sajátos ízeket csalt ki a sólet hozzávalóiból, ami azután önmagában is érdekessé tette a zsidó konyha specialitását.
Füstölt húsos sólet
Hozzávalók:
500 g tarkabab
500 g füstölt hús
200 g gersli (hántolt árpa)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika
só
bors
zsír
tojás
Elkészítés:
A babot és a gerslit áztassuk be előző este. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Tegyünk zsírt egy jól zárható vagy alufóliával befedhető tálba, helyezzük bele a hagymákat fokhagymát a babot, a gerslit rétegezzük és fűszerezzük. A húst tegyük rá és fedjük be a maradék gerslivel és babbal.
Öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi.
Előmelegített sütőbe 180 fokon fedő vagy fólia alatt 3-4 óra alatt hagyjuk főni a saját levében. Olyan 20-30 percenként érdemes ránézni, vízet pótolni ha lefő róla.
Akkor lesz kíváló ha a bab és a hús is puha.
Főtt tojással tálaljuk!
Jó étvágyat!
ahol a sütés-főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése