Fasírt paradicsommártásban krumplipürével
Hozzávalók:
500 g krumpli
víz
só, vegeta (ízlés szerint)
3 evőkanál tej
3 evőkanál vaj
fasírthoz:
500 g sertés darálthús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
csipetnyi vegeta
1 teáskanál friss petrezselyemzöld
1 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
mártáshoz:
400 ml sűrített paradicsom
1 teáskanál oregáno
1 teáskanál bazsalikom
3 evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A krumplit tisztítsuk meg és tegyük oda főni hideg, sós vízbe. Ha megfőtt akkor öntsük le róla a vizet és fűszerezzük, adjuk hozzá a vajat és a tejet. Kézi mixerrel vagy krumplinyomóval dolgozzuk össze. Fontos, hogy hideg vajat adjunk a krumplihoz és keverjük addig, amíg az teljesen fel nem oldódik benne. Mivel az átnyomott krumpli már nem forró valószínűleg még csak nem is meleg hanem inkább langyos, ezért eltarthat egy ideig, amíg ez bekövetkezik. De megéri a fáradtságot. Ettől lesz igazán krémes a püré.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A darálthúshoz adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát és petrezselymet aztán fűszerezhetjük még. Dolgozzuk jól össze és amikor kezd összeállni akkor adjuk hozzá a zsemlemorzsát is. Ízlés szerint formázzuk golyókra. Forró olajban aranybarnára sütjük.
Amikor a fasírt kész nekiállhatunk a mártásnak. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és az apróra vágott hagymát dinszteljük meg. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és még pirítsuk együtt egy kicsit, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot fűszerezzük, ha nagyon sűrű akkor adhatunk hozzá egy kis vizet úgyis lefő róla.
Kb. 10-15 percig főzzük ezután adjuk hozzá a kisült fasírtokat és még egy keveset főzzük össze hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat!
ahol a sütés – főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése