A smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn

 


A smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztakülönlegesség. A bécsi konyha egyik legismertebb édessége a mai napig.

🙂
Császármorzsa Ana's Kitchen módra 🙂
Hozzávalók:
4 db tojás
400 ml tej
250 g liszt
30 g vaj
4 evőkanál kristálycukor
zsír a sütéshez
1 teáskanál citromhéj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját keverjük el alaposan 3 evőkanál cukorral. Ezután adjuk hozzá a lisztet, tejet, az olvasztott vajat, citromhéjat és jól keverjük össze. A tojásfehérjéhez tegyük bele a maradék 1 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá. Ezt a habot finoman keverjük bele a masszába, vigyázva, hogy ne törjük össze.
Egy serpenyőbe olvasszunk zsírt és merjünk bele annyi tésztát amennyivel kényelmesen fogunk tudni dolgozni. Közepes hőfokon süssük és kívülről befelé forgassuk a tésztánkat. Amikor kezd sülni akkor elkezd szilárdulni és fakanállal lehet darabkákra vagdosni. Kisebbre, nagyobbra kinek melyik a tetszetősebb. Addig süssük amíg szép aranybarna színűek nem lesznek.
Tálaláshoz lehet használni lekvárt, öntetet, gyümölcsöket, porcukrot.
Egészségetekre!
ahol a sütés – főzés egy öröm

Megjegyzések