A Gesztenye - Castanea sativa



Sziasztok!

Itt az Ősz 🤩 és azzal együtt a gesztenye szezon is. 🍁🍂
A Gesztenye - Castanea sativa
Az ehető gesztenye (szelídgesztenye, maróni) a bükkfafélék családjába tartozó fák csonthéjas termése. A világon szinte mindenütt megtalálhatjuk, főként Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Kínában. Nagyon kedvelt élelmiszer, a kisebb termésű fajtákat állatok takarmányozására is használják.
Hazánkban általában sütve, főzve vagy gesztenyepürének elkészítve esszük a gesztenyét. Azonban a szárított gesztenyéből lisztet is őrölnek, amiből különleges péksütemények, palacsinták, kásák készülhetnek.
Sok országban népszerű csemege a cukrozott gesztenye, melynél a gesztenyét cukorszirupban tartósítják.
Meglepően magas a C-vitamin tartalma, de emellett B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz.
Ti milyen formában szoktátok felhasználni ❓
ahol a sütés - főzés egy öröm


Megjegyzések