Ünnepi mazsolás kalács ami szinte minden alkalomra tökeletes.

 


Mazsolás kalács

Hozzávalók:
500 g Nagyi titka kalács liszt
100 g puha vaj
3 dl tej
30 g friss élesztő (budafoki) vagy amilyen van
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál mazsola
csipet só
1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel cukros langyos tejben. Akkor jó, ha jelentősen megemelkedik. Öntsük az élesztőt a lisztbe, adjuk hozzá a vajat, a maradék cukrot, a sót, a mazsolát, és jól gyúrjuk össze. Lágy sima felületű tésztát fogunk kapni. A tésztát takarjuk le és langyos helyen 30 percig kelesszük.
Ha megkelt a tészta gyúrjuk át újra, és formázzuk tetszés szerint.
Sütőpapírral bélelt tepsire, tegyük vagy kilisztezett tepsiben is jó praktikusabb nem ragad oda, még 15-20 percig kelesszük. Ezután a tetejét kenjük meg tojássárgával, megszórhatjuk mandulával, dióval, cukorral, ízlés szerint.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon süsük pirosra körülbelül 25-30 perc alatt.
ahol a sütés-főzés egy öröm


Megjegyzések