Függőleges rétegű oszlopos torta
Hozzávalók:
8 db tojás
8 evőkanál liszt
8 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
krémhez:
400 ml habtejszín
250 g mascarpone
200 g tejcsokoládé
3 evőkanál porcukor
díszítéshez:
csokoládé forgács
babapiskóta
Elkészítés:
A sütőt 160 C fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral. A lisztet hozzászitáljuk a masszához és elkeverjük óvatosan. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a cukros tojásos lisztes masszába, vigyázva, nehogy összetörjön.
A tepsiket sütőpapírral kibéleljük. A masszánkat két részre osztjuk, néhányszor csapkodjuk oda a tepsit, hogy a tésztában lévő buborékok eltávozzanak belőle.
160 C fokon 18-20 perc alatt megsütjük őket.
Ha megsültek, akkor óvatosan szedjük le a sütőpapírt és hagyjuk rácson teljesen kihűlni a lapokat.
Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét, egy nagyobb tálban kemény habbá verjük a habtejszínt, utána hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot, robotgéppel összekeverjük. Végül a krémbe beleöntjük a felolvasztott csokoládét. Kész is a krémünk!
A tortánk összeállítása a következő lesz:
A piskóta lapokat külön - külön három egyenlő szélességű lapkákra vágjuk keresztbe. Ezután megkenjük őket krémmel.
Megfogjuk az elsőt és elkezdjük feltekerni a rövidebb oldaltól kiindulva, teljesen feltekerjük, és ahol befejeződik, ott folytatjuk a másikkal a tekerést. Így mind a hat darab lapkát egy nagy spirál hengerré tekerjük fel. Ezután óvatosan tegyük egy tálcára és kenjük be a maradék krémmel az oldalát meg a tetejét.
Ezután fogjuk a babapiskótákat és állítva egymás mellé illesztve odatapasztjuk a torta oldalához, a krémhez.
A tetejére csokoládé forgácsot vágunk és rászórjuk.
Ha készen vagyunk, tegyük hűtőbe néhány órára, hogy kellőképp megdermedjen.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése