Spirál kalács
Hozzávalók:
120 g szoba-hőmérsékletű vaj
250 ml langyos tej
500 g finomliszt
25 g friss élesztő
110 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 csipet só
1 db tojás
2 evőkanál kakaópor
A kalács lekenéséhez:
1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben. Fogjunk egy tálat és szitáljuk bele a lisztet a vaníliás cukorral együtt, utána adjuk hozzá a citromhéjat és a sót. Mehet bele a vaj, a tojás és a felfuttatott élesztő is.
Jól dolgozzuk össze, lehet robotgépet is használni, ha van. A tésztát letakarva langyos helyen kelesszük duplájára egy óra alatt.
A megkelt tészta egyharmadát csípjük le és gyúrjuk, bele a kakaó port majd tegyük félre picit.
A másik tésztadarabot nyújtsuk ki téglalap formájúra. Nyújtsuk akkorára amekkora a tepsink vagy lehet tetszőleges is a mérete. Ezután nyújtsuk ki a kakaós tésztát is ugyanakkorára, mint az előzőt.
Fogjuk meg a kakaós lapot és helyezzük rá a sima tésztára, óvatosan nyújtsunk rá picit, hogy összetapadjanak. Ezután a hosszabbik oldaltól kiindulva tekerjük fel és rakjuk bele a tepsibe.
Meleg helyen újra hagyjuk kelni még 20 percig.
Kenjük meg a tetejét tojássárgájával és előmelegített sütőben 170 C fokon készre sütjük 30-35 perc alatt.
Jó étvágyat!
ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése