Sonkás brokkolis gnocchi

 


Sonkás brokkolis gnocchi

Hozzávalók:
1 fej nagyobb brokkoli
2 gerezd fokhagyma
5 szelet sonka
60 g vaj
só, bors
1 evőkanál olívaolaj
gnocchi - hoz:
600 g burgonya
1 db tojássárgája
250 g liszt
1 teáskanál só
Elkészítés:
Kezdjük a gnocchi-val.
A megmosott burgonyát enyhén sós vízben, héjával együtt megfőzzük, amikor megpuhult, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt megpucoljuk, krumplinyomóval összetörjük vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Utána hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a lisztet és összegyúrjuk. Akkor lesz jó a tészta, mikor ruganyos már de nem ragad a kezünkhöz és nem is száraz.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és ujjnyi vastagságúra kisodorjuk majd másfél centis darabkákra vagdossuk.
Enyhén sós, forrásba lévő vízben kifőzzük és mikor minden darabka feljött a víz tetejére akkor kimerjük egy külön tálba. A főzőlevet hagyjuk meg, mert még szükségünk lehet rá!
A brokkolit megmossuk és levágjuk a szárát, ezután rózsáira szedjük.
A levágott szárat apróra vágjuk, a sonkát felcsíkozzuk és a fokhagymát apróra vágjuk.
Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olaj kíséretében elkezdjük pirítani a felvágott hozzávalókat. Pár perc után 1 – másfél bögre vízzel felöntjük és készre pároljuk.
Ez idő alatt lobogó vízben megfőzzük a brokkoli rózsáit is, amiket előzőleg szétszedegettünk.
Mikor mindennel elkészültünk akkor a sonkás alapunkat visszatesszük a tűzre, beletesszük a vajat, a brokkoli rózsáit, a gnocchi-t és jól összerázzuk az egészet. Ha azt szeretnénk, hogy szaftosabb legyen, akkor adagoljunk hozzá a gnocchi főzőlevéből.
Frissen, parmezánnal megszórva még melegében tálaljuk!
Jó étvágyat!
ahol a sütés – főzés egy öröm




Megjegyzések