Kelesztés nélküli szezámmagos zsömle gyors egyszerű és finom

 


Olyan rossz hallani az emberektől, hogy nincs idő semmire! Tudom, nem egyszerű az embernek beosztani az idejét, hisz sokat elvesz a hét közbeni munka. Sőt, ha sok mindennel szeretnénk foglalkozni akkor halmozottan nehezebb, de nem lehetetlen! Ennek a témának a hatására most mutatok egy gyorsan elkészíthető receptet!

Kelesztés nélküli Szezámmagos zsömle

350 g búzaliszt
250 ml tej
25 g élesztő (lehetőleg friss)
1 teáskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
25 g vaj (olvasztott)
Szezámmag
Lekenéshez:
1 db tojássárgája
Elkészítés:
A tejből 100 ml-t langyosítsunk meg adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk, hogy szépen felfusson.
A liszthez adjuk hozzá a sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet majd jól dolgozzuk ki, dagasszuk ki. (ha szükséges adhatunk hozzá még lisztet, mert ugye nem minden liszt egyforma).
A kész tésztát osszuk 8 részre ezekből lesznek a zsömléink.
Lisztes felületen formázzuk meg őket szépen, oválisra, kerekre amilyenre szeretnénk. Számítsunk rá, hogy a formázás közbe azért az élesztő dolgozik és szépen növekedni fog a tészta.
Mikor kész vannak a formák akkor egy sütőpapiros tepsire rápakoljuk őket.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, amíg melegszik a sütő annyi kelesztés pont elég.
Ha ez megvan, akkor a formákat, zsömléket lekenjük tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal és mehet is a sütőbe kb. 20 percre.
Hagyjuk őket szép pirosra sülni, utána lehet tű próbázni és ha minden rendben akkor készen is vannak.
Próbáljátok ki!
ahol a sütés-főzés egy öröm

Megjegyzések