Morzsás almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
300 g omlós tészta süteményliszt
200 g sütőmargarin
100 g porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 db tojás
A töltelékhez:
4 db nagyobb alma
140 g kristálycukor
1 evőkanál víz
1 teáskanál fahéj
A morzsához:
275 g finomliszt
100 g zabpehely
125 g barna cukor
225 g olvasztott vaj
2 evőkanál búzadara
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a a vajat, majd hozzáadjuk a tojást.
Alaposan összegyúrjuk és 1 órára a hűtőben tesszük.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig készítsük el a tölteléket.
Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki és 4 mm szeletekre vagdossuk fel. Ezután tegyük bele egy edénybe a cukorral a fahéjjal és vízzel együtt.
Közepes hőfokon 5 percig enyhén kevergetve főzzük, utána fedővel lefedve megpuhítjuk. Mikor kész tegyük félre, hogy kihűljön.
A morzsa összeállításához olvasszuk meg a vajat, egy másik tálba a többi hozzávalót szórjuk bele, keverjük jól össze és a végén öntsük rá a vajat és az egészet keverjük „morzsássá”.
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
Vegyük elő a tésztát a hűtőből és egy lisztezett felületen nyújtsuk ki a piteformánk méretére. Helyezzük bele a tésztát és egyengessük el.
Alufóliával béleljük ki a közepét, szórjunk bele tarkababot (azért babot mert jól bírja a hőt és elég nehéz ahhoz hogy a tészta ne emelkedjen meg alatta) és süssük elő 200 C fokon 12 percig.
Ezután vegyük ki a babot belőle és magában süssük még 5 percig.
A pitére szórjuk rá a búzadarát és a kihűlt almaszeleteket. Utána morzsával borítsuk be az egésznek a felületét.
Végezetül mehet vissza a sütőbe és 15-18 percig süssük készre.
Jó étvágyat!
ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése