Mézdinnye-Cucumis melo L. (Inodorus Group) 'Canary'
Kanári dinnye
Az ősz beköszöntével a boltok polcairól egyre csak tűnnek el a nyári dinnyeszezon utolsó maradványai, ami igencsak rossz hír a dinnye szerelmeseinek.
Ahogy azonban az lenni szokott, ez esetben sem múlik el nyom nélkül minden, sőt, léteznek olyan dinnyefajták, melyek kifejezetten a téli időszakban hozzáférhetőek.Ilyen például a mézdinnye, vagy Kanári dinnye (Cucumis melo; angolul: Canary melon, gyakran keverik a Honeydew melon-nal) is, mely egy viszonylag kevésbé ismert és elég ritka sárgadinnyeféle, ugyanakkor egyre több helyen és egyre gyakrabban kapható.
Nevét a közhiedelemmel ellentétben nem a Kanári-szigetekről, hanem citromsárga (egyes kanári madár fajokra emlékeztető) színéről kapta. Bár e faj eredetileg az egykori Perzsia területén őshonos, tömegesen mégis inkább az Egyesült Államok délnyugati részén (a legtöbbet Arizonában ás Kaliforniában) Japánban, Dél-Koreában és Dél-Amerikában termesztik, de viszonylag elég elterjedt Ázsia egyéb részein és Európában is.
Héja élénk citromsárga, húsa általában fehér vagy halványsárga színű, lédús, íze a sárgadinnyéjére hajaz, de annál jóval enyhébb és édesebb.Fő szezonja októbertől májusig tart (de azért nyáron is találkozhatunk vele), így kiváltképp a téli és kora tavaszi időszakban rendkívül gazdag ásványi anyag (magas kalcium és vastartalom) és C-vitamin forrás.Népszerűségét továbbá annak is köszönheti, hogy az egyik legtovább tárolható s így legkönnyebben szállítható dinnyefaj.
Ti szeretitek
ahol a sütés-főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése