Mákos Zig Zag kalács ami nem magától reped

Mákos Zig Zag kalács

Hozzávalók:

150 g szobahőmérsékletű vaj
250 ml langyos tej
460 g kelt tészta liszt
25 g friss élesztő
120 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 csipet só
1 db tojás
A kalács lekenéséhez:
1 db tojássárgája
Töltelék:
200 g darált mák
180 g kristálycukor
2 csomag vaníliáscukor
150 ml tej
Elkészítés:
A töltelékhez a tejet felforraljuk, a mákhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A tejjel leforrázzuk a mákot, összekeverjük és hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben. Fogjunk egy tálat és szitáljuk bele a lisztet a vaníliás cukorral együtt, utána adjuk hozzá a citromhéjat és a sót. Mehet bele a vaj, a tojás és a felfuttatott élesztő is.
Jól dolgozzuk össze, lehet robotgépet is használni, ha van. A tésztát letakarva langyos helyen kelesszük duplájára egy óra alatt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk amekkora a sütőformánk hossza.
A töltelékkel megkenjük a tésztát és az egyik hosszabbik oldaltól kiindulva feltekerjük.
Belehelyezzük a sütőpapírral bélelt formába és Zig Zag formát vágunk a tetejébe.
Meleg helyen újra hagyjuk kelni még 20 percig.
🔥 Kenjük meg a tetejét tojássárgájával és előmelegített sütőben 180 C fokon készre sütjük 30 perc alatt.
Mikor kihűlt megszórhatjuk porcukorral és szépen felvágva tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
ahol a sütés-főzés egy öröm






Megjegyzések