Leopárd kalács
Hozzávalók:
400 g liszt
200 ml tej
7 g szárított élesztő
70 g vaj
70 g cukor
1 teáskanál só
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A tésztához a meleg tejben, felfuttatjuk kb. 8 perc alatt az élesztőt a porcukorral. Összekeverjük a lisztet a sóval, hozzáöntjük az élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát, közben hozzáadjuk a vajat is. Mikor a tészta már nem ragad a kezünkre és sima a felülete, levágjuk nagyjából a felét, majd ezt a fél részt is félbevágjuk. Az egyik negyedbe beledagasztunk még 1-2 evőkanál tej segítségével 1 púpozott evőkanál kakaóport, a másik negyedbe pedig 2 kanál tejjel 3 kanál kakaóport.
A tésztákat kis tálakba rakjuk, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Mikor megkeltek a bucik, mindhármat 6 részre vágjuk és kis gombócokat formázunk belőlük.
A legsötétebb 6 gombócot hengerekké formázzuk. A világosbarnákat kissé kinyújtjuk és lazán beletekerjük a sötét hengereket, de nem szükséges, hogy teljesen körbeérje a hengert. A világos részeket szintén hosszúkásra nyújtjuk és beletekerjük az előzőleg készített világosbarna tésztába tekert sötét hengert, itt viszont összecsípjük a tészta szélét, hogy egy teljes, világos hengert kapjunk. Ezeket kissé megnyújtjuk, hogy végigérjenek a formában, majd a 3 hengert hosszában a formába fektetjük.. Erre jön még 2, majd zárásként, középre még egy henger.
Meleg helyen, letakarva kelesztjük 30 percig.
A tojást lazán felverjük és megkenjük vele a kalács tetejét, majd 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése