Lapos diós óriás
Hozzávalók:
300 g finomliszt
50 g vaj (szobahőmérsékletű)
20 g élesztő
200 ml tej
1 db tojás
1 db tojás a kenéshez
2 evőkanál kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
200 g darált dió
150 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
150 ml tej
MEGJEGYZÉS:
Ha több rudat készítenél, számítsd át a mennyiségeket.
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt futtassuk fel cukros langyos tejben. A száraz hozzávalókat keverjük össze és morzsoljuk el a vajat. A közepébe készítsünk egy mélyedést és adjuk hozzá a felfutatott élesztőt meg a tojást. Jól gyúrjuk össze amig a tészta leválik a kezünkről és egy fényes felületet kapunk. Takarjuk le és egy langyos helyen duplájára kelesszük 40 perc alatt.
Közben készítsük el a diós tölteléket.
A diót a porcukorral keverjük össze és adjuk hozzá a tejet. Pár percig főzzük és utána hűtsük le.
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra. A megkelt tésztát egy lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. A diót egyenletesen kenjük rá a felületére. Ezután tekerjük fel és hagyjuk pihenni még 20 percet. Kenjük meg tojássárgával és szurkáljuk meg tűvel vagy villával, hogy a sütésnél keletkező gőz távozni tudjon belőle. Kicsit nyomkodjuk le a tetejét hogy laposabb legyen miután betettük a tepsibe.
Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük. A tészta sütési ideje 40 perc, de azért ellenőrizzük, hogy megsült-e az alja, kopog e a teteje.
Jó étvágyat!
ahol a sütés - főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése