Kürtőskalács

 


Kürtőskalács

500 g liszt
50 g cukor
1 tojássárgája
20 g élesztő
1 teáskanál citromhéj
csipetnyi só
2 csomag vaníliás cukor
2 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk cukros tejben és a többi hozzávalókból kevés tej hozzáadásával képlékeny tésztát gyúrunk. Levegősre kell dagasztani, kb. 15-20 percig. Kendővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk és egy késsel, folyamatosan körbevágva egy hosszú csíkot vágunk belőle, amit a tenyerünkkel, szabályos formájúra sodrunk.
A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük és a tésztát az egyik végén, maga alá csíptetve, egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, amíg hézagmentessé válnak a tekercsek, bevajazzuk a tésztát is és a vaníliás cukorral elegyített, elsimított kristálycukorba forgatjuk.
Faszénből vagy keményfából parazsat készítünk, egyenletesen elterítjük és folyamatosan forgatva, pirosra és ropogósra sütjük rajta a kalácsunkat. Sütés után, a még forró tésztát, ízesíthetjük fahéjjal, kókusszal, dióval, mogyoróval.
A függőlegesre állított sütőfáról lehúzzuk és egy hosszúkás üveget állítunk bele, ami kisebb, mint a belseje, azért, hogy ki tudjon jönni belőle a gőz. Hosszában félbevágva, szeletekre szedve tálaljuk és kínáljuk.
ahol a sütés -főzés egy öröm

Megjegyzések