Perec

 


Készítettem egy isteni finom perecet.

Perec

Hozzávalók:
500 g finomliszt
250 ml melegvíz
12 g friss élesztő
20 g kristálycukor
10 g só
1 evőkanál olaj
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 kanál szezámmag, só vagy mák a perecre, ízlés szerint
2 l víz
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük a cukorral amíg folyékony lesz. Ahogy elkészült az élesztő egy nagy tálba tesszük a lisztet és jól összekeverjük a sóval. A közepében egy mélyedést készítünk és az élesztőt hozzáadjuk, elkeverjük és folyamatosan adagoljuk a meleg vizet. Ahogy elfogyott a melegvíz elkezdünk a tésztával dolgozni. Jól összegyúrjuk addig amig leválik a kezünkről és az edény faláról is. A tésztát gömb alakúra formázzuk és bekenjük olajjal majd egy törlőkendővel letakarjuk, ezután egy órát pihentessük meleg helyen amíg duplájára meg nem nő.
A megkelt tésztát egy lisztezett felületre helyezzük és kicsit átgyúrjuk. Egy éles késsel 10 részre osszuk és perec formákat alakítunk.
A megformázott pereceket lisztezett felületre helyezzük és 20 percig kelni hagyjuk.
Amíg a perecek kelnek addig előmelegítjük a sütőt 230 fokra és felteszünk egy fazékba forrni 2 liter vizet. Amikor a víz forr akkor hozzáadjuk a szódabikarbonát, elkezd habzani, ahogy eltűnik a hab a megkelt pereceket belehelyezzük és mindkét felét 1-1 percig hagyjuk a forrásban levő vízben.
Egy sütőpapírral bélelt tepsiben kiszedjük és megszórjuk ízlés szerint. Azért kell szódabikarbónás vízben kifőzni mert ettől lesz olyan szép piros és ropogós.
A pereceket előmelegített sütőben 230 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
ahol a sütés-főzés egy öröm


Megjegyzések