Íme egy finom kalács recept Kalács kígyó



 

Kalács kígyó

Hozzávalók:
80 g vaj (szobahőmérsékletű)
250 ml tej
500 g finomliszt
25 g friss élesztő
100 g kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
2 teáskanál reszelt citromhéj
1 csipet só
1 db tojás
A kalács lekenéséhez:
1 db tojássárgája
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk langyos, cukros tejben. A száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Jól összedolgozzuk és letakarva langyos helyen egy órát kelesszük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kb. 45-50 cm hosszú rudakat formázunk belőlük. A rudakat összefonjuk és a két végét ellenkező irányokba tekerjük, hogy meglegyen az „S” forma, a fonatot a tepsibe helyezzük, megkenjük és meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb. 20 percig. Ha letelt az idő mielőtt behelyezzük a sütőbe újból megkenjük és akkor szép fényes lesz a teteje. Végül a tepsit a sütő középső részébe helyezzük, és a kalácsot megsütjük.
Előmelegített sütőben 170 C fokon készre sütjük 30-35 perc alatt.
Egészségetekre!
ahol a sütés-főzés egy öröm

Megjegyzések