Hajtogatott sajtos kockák
Hozzávalók:
200 g zsír
500 g liszt
100 g tejföl
1 teáskanál cukor
25 g friss élesztő
75 ml langyos tej
2 db tojássárgája
1 teáskanál só
75 g reszelt sajt
1 db tojás a kenéshez
köménymag
Elkészítés:
Cukros langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba bele szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, a sót, tojássárgáját és a tejfölt.
Amikor felfutott az élesztő hozzáadjuk és összedolgozzuk kézzel vagy robotgéppel.
Szükség esetén adagolhatunk hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
A tésztát fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe helyezzük pihenni 45 percre. Hideg kelesztést végzünk.
Mikor letelt a kelesztési idő akkor elővesszük a tésztánkat, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 4 mm vastagságúra és egy fektetett téglalap alakúra.
Szórjuk meg reszelt sajttal, utána képzeletben osszuk három egyenlő részre függőlegesen.
A jobb oldalát hajtsuk befele közepére, aztán a bal oldalát hajtsuk ismét befelé és még hajtsunk egyet rajta lentről felfele. Így kapunk belőle egy négyzet alakot.
Ezután hagyjuk a munkaasztalon pihenni 15 percet.
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
A tésztánkkal ismételjük meg az előző hajtási teknikát és ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra majd vágjunk 2x2 cm-es kockákat.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire őket, kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg köménymaggal és helyezzük be a sütőbe. 20-25 perc alatt süssük meg.
Jó étvágyat!
ahol a sütés-főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése