Füstölt sajtos kockák
Hozzávalók:
300 g búza finomliszt
125 g hideg vaj
1 teáskanál só
250 g füstölt sajt
2 evőkanál tejföl
1 db tojássárgája
50 ml langyos tej
1 teáskanál porcukor
15 g élesztő
1 evőkanál sertészsír
A tetejére 1 db tojás és díszítésnek lehet hántolt napraforgómag, szezámmag, sajt, mogyoró, köménymag, stb…
Elkészítés:
Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet és a sót, majd reszeljük bele a vajat. Dolgozzuk morzsásra. Egy kis tálba a langyos, cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt.
A lisztes alaphoz adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját, a tejfölt, a zsírt és a reszelt sajtot. Dagasszuk finom lággyá a tésztát, majd lefedve pihentessük legalább 40 percet.
A tésztát lisztezett munkafelületen négyzet alakúra nyújtjuk. Képzeletben osszuk 3 részre és a széleket hajtsuk középre. Ezután a felső és alsó részt is hajtsuk középre. Csomagoljuk fóliába és legalább 30 percig tegyük be a fagyasztóba. Fagyasztás után még kétszer hajtogassuk át.
Az utolsó hajtogatás után akár berakhatjuk a hűtőbe is éjszakára vagy 1 óra után felhasználhatjuk.
Lisztezett lapon próbáljuk megtartani a négyzet formát, nagyjából 1 – 1,5 cm vastagra kell kinyújtani és egy éles kést használva vágjuk fel egyenlő négyzetekre.
A kockáinkat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és hagyjuk még kelni 20 – 30 percet. A tetejüket kenjük meg az elhabart tojással és szórjuk meg amivel csak szeretnénk.
A sütőt melegítsük elő 200 C fokra, süssük 5 percig így utána 180 C fokon folytassuk még 10 percig a sütést.
ahol a sütés – főzés egy öröm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése