Észt kringel diós változatban

 


Észt diós kringel

Hozzávalók:
500 g liszt
200 ml tej
11 g friss élesztő
50 g vaj
75 g kristálycukor
1 db tojás
Töltelék:
Főzött diókrém
25 dkg dió
17 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
100-150 ml tej
daráltkeksz (szükség szerint)
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk csipetnyi cukorral és fefuttatjuk az élesztőt és utána a szobahőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a tálba és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy meleg helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Amig kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket.
Megmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a diót, cukrot és a vaníliáscukrot. Főzés közben folyamatosan kavargatjuk nehogy odaégjen, a végén sűrűbb állagú krémet kell hogy kapjunk, amennyiben hígnak érezzük szükség szerint adjunk hozzá darált kekszet (vigyázzunk mert a sok keksz elveheti a dió ízét).
Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, és tégla formájúvá (50x30 cm) nyújtjuk. Az elkészült krémet rákenjük a tésztára szép egyenletesen. A hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük a tésztát úgy, hogy egy hengert kapjunk. Ahol a tészta felcsavarásnál végződik ott hosszában egy éles késsel teljesen félbevágjuk. Ahogy a két fél szétnyílt az egyik végét összedolgozzuk, szépen összefonjuk és óvatosan kör alakúra hajtjuk a végét megint összedolgozzuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vendégeidet különböző ízkombinációkkal lepheted meg (diós, mákos, túrós, mandulás, lekváros, stb.)
Egészségetekre!

ahol a sütés-főzés egy öröm







Megjegyzések