Az igazi tradicionális ír szódabikarbónás kenyér
Hozzávalók:
1 3/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 3/4 bögre liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál hideg vaj
1 tojás
1 2/3 bögre író
1 evőkanál zab
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 215 °C fokra!
Keverjük össze a liszteket, a sót és a szódabikarbónát egy nagyobb tálba. Adjuk hozzá a hideg vajat és dörzsöljük el az ujjunkkal morzsássá.
Egy külön kancsóba keverjük össze a tojást az íróval
A kezünkkel csináljunk egy mélyedést a száraz összetevőkbe és öntsük a kancsó háromnegyedét bele, a többit hagyjuk meg.
Dolgozzuk össze a hozzávalókat! Használjuk a kezünket úgy, hogy picit nyitva legyenek az ujjaink, ezáltal egy lazább tésztát kell kapnunk. A tészta legyen lágy és lehetőleg ne ragadjon. Érezni fogjuk, ha szükség lenne még folyadékra. (A liszt a különböző helyeken, különböző reakcióba tud lépni a folyadékkal).
Ezután egy enyhén lisztezett felületre tegyük a tésztát és formáljunk belőle ovális alakot, mintha egy nagyobb zsemle lenne.
A tepsink alját olajozzuk meg, lisztezzük be és helyezzük rá a tésztát. Ezután áldjuk meg úgy, hogy egy mélyebb keresztet vágunk a tetejébe. Szúrjunk négy lyukat a négy sarkába felülről, hogy ott ki tudjanak szabadulni az ártó gázok.
Ezután márcsak a maradék tojásos íróval kenjük meg a kenyér tetejét és szórjunk rá zabot.
Süssük legalább 15 percig utána vegyük le a hőfokot 200 °C ra és süssük tovább 30 percen keresztül.
Mikor megsült ellenőrizhetjük, kopogtatással az alját vagy egyszerűbben tűpróbával. Tegyük egy rácsra és hagyjuk szépen kihűlni.
Ti is szoktatok sütni kenyeret? Én készítettem pár változatot. Ti melyikre esküsztök? Szódás? Kovászos?
Írjátok meg véleményeiteket, kiváncsi vagyok rá!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése