A simit vagy görögül: koulouri gyűrű alakú szezámmagos kenyér, mely mind Törökországban, mind Görögországban elterjedt pékáru.
Simit a törökök perece
Hozzávalók:
500 g liszt
1 teáskanál só
25 g friss élesztó
1 bögre meleg víz
2 evőkanál olívaolaj
A külsejére
5 evőkanál méz
300 ml víz
szezámmag
Elkészítés:
Egy keverőtálba beleöntjük a vizet és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut az élesztő.
Amikor az élesztő felfutott akkor hozzáadjuk a többi alapanyagot és tésztát gyúrunk belőle.
Meleg helyen 40 percet kelesztjük, ezután újra átgyúrjuk picit. Osszuk 8 egyenlő részre. A gombócot kisujjnyi vastagságú rudakká sodorjuk, ketté hajtjuk, és újra összesodorjuk, utána a végüket összecsípjük, hogy kör alakú „fonatokat” karikákat kapjunk.
A mézet összemelegítjük a vízzel, elkeverjük, és belemártjuk a fonatokat, aztán beleforgatjuk szezámmagba. (A törökök melaszba forgatják bele).
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól, 20 percig kelesztjük még.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése